menu
Home
Aanbod

blogbericht

“Eerlijkheid is de sleutel tot de ziel”

Deze uitspraak deed John Schrederhof afgelopen week, toen ik op Ibiza een mooi gesprek met hem voerde over mijn verlangen naar zelfacceptatie, verbondenheid, mijn vrouw-zijn en persoonlijke groei. ‘Eeerlijkheid’ is voor het realiseren van mijn verlangens cruciaal. Ben ik eerlijk naar mezelf over wat ik voel, wat ik ervaar, wat ik denk? Durf ik eerlijk te luisteren naar mijn verlangens en mijn behoeften en spreek ik dit eerlijk uit? Ben ik eerlijk als ik voel en ervaar dat een ander niet uit oprechtheid deelt? Ik voelde, tot vorige week, geen volmondige JA.

Wanneer ik niet eerlijk naar mezelf ben, hoe kan ik me dan verbinden met de ander? De angst voor afwijzing daagt me uit om juist deze processen aan te gaan, te onderzoeken en te ervaren. Oncomfortabel? Ja. Spannend? Ja.

Ik voelde me comfortabeler als ik die uitdaging niet aanging. Zo waande ik me veilig. Nu begrijp ik dat dit een schijn-veiligheid is. Als ik niet eerlijk ben naar mezelf, wijs ik mezelf af, negeer ik mijn verlangens, ervaar ik angst om echt te voelen, luister ik niet naar mijn behoeften en doe ik een stap terug op momenten dat ik juist een stap naar voren mag maken, me mag laten horen en zien. Dat alles laat ik dus. Dat alles LIET ik dus…

Ik durf nu stil te zijn, me af te stemmen op dat wat gehoord, gevoeld en gezien mag worden en daar naar te handelen.

De ziel… onzichtbaar, ongrijpbaar en tegelijkertijd voel ik zo sterk dat zij in mij huist… Ze brengt me op het spoor van mensen met wie ik iets heb uit te zoeken. Ze leidt me naar ervaringen die me helpen groeien. Volgens @SusanSmit staat de ziel achter de coulissen bij het toneelstuk van je leven. Staat ze paraat met regieaanwijzingen, souffleert ze als je je tekst kwijt bent, spreekt je moed in en laat je op het juiste moment opgaan. Ze heeft het beste met jou voor, maar ook met je medespelers en iedereen in de zaal. ‘She’s got your back’, maar jíj moet het doen – midden op het podium waar je wordt gezien, gewogen, beoordeeld, waar alles wat je doet invloed heeft op alles en iedereen. Ja, eerlijkheid is voor mij de sleutel tot de ziel.

Deel dit bericht